The Good, the less good, and the new floor…

The Good: Pips dropped by last weekend and brought Freddie with her, so Freddie and Lola had a love-in on the sofa whilst…

…Pips talked Mike and me into seeing Barbie at the local cinema. We all wore a little pink and laughed a good deal.

When we returned to work, it was time to finalise the floor for the new storage area. You may recall that we had put in the rubble and sand, and now it was time for the damp-proof membrane (the blue stuff)…

…followed by 100mm depth of insulation board, carried to site by our tame pack-mule…

…and then packed close together by our skilled operative…

…who weighted it down as the wind got up, just in case…

…and also installed the edge strip of insulated board, before using squirty foam around the foul drain pipes to ensure the insulation layer was continuous.

After that, we added the second waterproof layer and waited for the readymix to arrive.

We started pouring the readymix into the largest ‘room’ and spread it around, followed by the middle, and finally the smallest ‘room’ because if we hadn’t ordered enough that would have been the simplest way to deal with a shortfall.

As it happens, our 10% ‘standard’ overage ended up being bit too generous, so whilst Mike was leveling the floor concrete, Alistair and I were desperately trying to find holes in which the excess concrete could be poured! It was possibly the stressiest Friday morning we have known for many a long year.

Above, we are looking from the building towards the carpark, and below you can see the view from the car park back towards the building.

We left everything to set over the weekend and then returned to the fray by filling in the holes around the stanchion bases.

Fortunately, we had plenty of rubble to hand to fill in the holes! We also had a section of studding still attached to one wall. Ordinarily, we might have tried to save this for reuse, but as the base was sopping wet and the wood was all of imperial dimensions, I cut it all up for firewood whilst Mike continued shovelling.

Let’s pause for a moment so you can see how the left hand of the slate wall was (we think) original Victorian wall, beautifully faced and level, and the right hand side was added in perhaps the 1960’s when this end of the building was added. Just saying!

Three key jobs remain before we can start preparing to install the left-hand concrete floor. First, we need to block across the base of doorways (because the new floor will be up to 150mm higher than the ‘old’ floor) – so Mike removed the door, placed an Acrow prop under the steel so we could take the scaffolding tower down…

…whilst I continued dismantling of the old slate wall which used to form an internal wallway but is no longer need, although the external wall (at 90 degrees to the hallway) is required. Each block I removed therefore needed to be back-filled so that the wall could remain load-bearing.

If you look closely below, the slate wall deconstruction is pretty nearly finished…

…and the base of the door is blocked up, ready for the new floor to be cast.

I know it still looks rather like a building site, but perhaps next time there will be something new to see?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *